Wat is hosting? Alles wat je erover moet weten

Wat is hosting

Een website bestaat uit veel informatiemapjes en codering. Een doorsnee computer heeft daar onvoldoende ruimte voor. Het uitbreiden van geheugen is erg duur en daarom is het aantrekkelijk om extern ruimte in te kopen om je site online te laten draaien.

Lees in deze blog wat hosting is, wanneer je hosting nodig hebt en welke vormen van hosting er zijn. Als hostingspecialist informeren we je graag.

Hosting: Wat is het nou precies?

Eigenlijk is hosting een stukje online ruimte die beschikbaar gesteld wordt door een hostingpartij, ook wel een webhost genoemd. Je koopt die ruimte op een server zodat je jouw website voor iedereen op internet benaderbaar maakt. Afhankelijk van je wensen en eisen biedt een hostingpartij verschillende soorten pakketten aan. Logisch ook, want de ene website heeft voor grafische vormgeving en technische mogelijkheden meer opslag nodig dan een andere.

Het pakket, en hoeveel je dus voor hosting betaalt, is afhankelijk van je wensen. Je kunt altijd starten met een basispakket dat je altijd kunt upgraden naar uitgebreidere pakketten als je bedrijf succesvoller wordt en meer opslagcapaciteit nodig heeft.

Wanneer heb je hosting nodig?

Hosting wordt meestal voor een website of webshop ingezet. Met een site kunnen je potentiële klanten online zien wat je doet en je hulp inschakelen. Met een webshop, die meer opslag vereist, kun je online producten verkopen en mensen er meteen voor laten betalen.

De bestandsmappen van je site of shop moeten centraal op een server staan, zodat iedereen er online bij kan. Een goede webhost update regelmatig alle mappen en zorgt er hiermee voor dat alles goed blijft werken. Ook zorgt hij dat je website of webshop snel laadt en beveiligd is. Hackers en virussen krijgen zo geen kans om in bestandsmappen te komen.

MediaMet.. update regelmatig zijn servers en scant continu op virussen, phishing- aanvallen en lekken in een website.

Welke soorten hosting zijn er?

Afhankelijk van je wensen kun je kiezen voor drie manieren van hosting. Hieronder leggen we de verschillen tussen Shared hosting, Virtual Private Server hosting en Cloud hosting uit.

Shared hosting

De meest voorkomende vorm van hosting is ‘Shared hosting’. Met jou huren anderen een stukje opslag op dezelfde server waarop jullie allemaal een eigen, afgeschermd gedeelte hebben. Omdat je de server met andere klanten deelt, kunnen de maandelijkse hostingkosten laag blijven.

Shared hosting wordt meestal gekozen door particulieren en kleine tot middelgrote bedrijven (die nog niet veel bezoekers hebben).

Virtual Private Server hosting (VPS)

Bij VPS-hosting heb je een eigen virtuele server. Dus de opslag, rekenkracht en het geheugen van de server zijn helemaal voor jou. Dit zorgt ervoor dat een grote website snel laadt en gemakkelijk uit te breiden is. Je kunt makkelijk meerdere websites op dezelfde server hosten.

Cloud hosting

Deze vorm van hosting is mogelijk in een datacenter met meerdere servers die aan elkaar gekoppeld zijn. Samen vormen de servers één groot cluster. Als er op een server storing is, dan neemt een andere server de werkzaamheden over. Daarom wordt het ook wel ‘high availability cluster’ genoemd. De kans dat je site een keer onbereikbaar is, wordt hierdoor erg klein. Dit soort hosting is meestal weggelegd voor grote bedrijven en webshops. Bol.com en Coolblue hebben met een Cloudoplossing alles onder controle.

Naast het voordeel van de hoge bereikbaarheid is cloud hosting ook betrouwbaarder en sneller dan gewone hosting.

Welke hosting bij MediaMet..?

Wij bieden groene cloud hosting aan. Met ‘groen’ bedoelen we dat je website onderdeel is van energiebesparende maatregelen en compensatie van CO2-emissies.

Nog vragen over hosting?

Na het lezen van deze blog weet je vast goed wat hosting is. Heb je toch nog vragen of kunnen we jou helpen met hosting?
Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag!